Alla inlägg den 16 februari 2018

Av Henrik Jacobson - 16 februari 2018 11:13

När jag åkte buss idag till jobbet råkade jag jasta ett öga på den tv skärm som finns i bussen och som informerar om nästa hållplats. Med jämna mellanrum kördes en reklamslinga beträffande Finskt förvaltningsområde. Slingan började med att beskriva att ca 7% av Sveriges befolkning hade koppling till finland. Sverige hade även skrivit en lkag om minoritetsspråk i syfte att bevara och skydda dem. Först på listan var finska, sedan kom Romska, Tornedalsfinska, etc och längst ned stod det judar. Listan började med etniciteter och slutade med en religion som inte är en etnicitet - judar. Hur tänkte man här när man blandar ihop allt? Givetvis skall judar, som en religiös minoritet ha skydd i svensk lag för sin kultur och språk, men att benämna judar som en folkgrupp från ett lant i jämförelse med övriga i listan, påvisar bara en inkompetens hos den som skrivit texten.

Om vi nu tittar på det här med Finskt förvaltningsområde så blir det ännu mer besynnerligt. En finne har rätt att få vid kontakt ned kommunen, en handläggare som pratar finska. Man har rätt till finskt dagis och finsk åldringsvård. Låter detta som en integation? Ska inte alla som flyttar till sverige oavsett var de kommer ifrån integreras? Varför har just finnar större rätt till sitt språk vid kontakter med myndigheter än exempelvis syrianer, kurder, elleer varför inte samer?

Ska vi hårddra resonemanget så är finska ett såpass litet språk så det komemr med stor sannolikhet att vara utdött om 50-100 år. Vad tjänar det då till att barn med finska rötter ute i periferin, skall lägga tid och energi på att lära sig finska i skolan, när det kanske är bättre att lära seig ytterligare ett världspråk? Ska vi i sverige verkligen med våra skattepengar låta människor få läsa just finska på skoltid, och inte andra viktigar ämnen inför framtiden. Jag inser att det finns ett kullinatiskt incitament att lära sig finska för människor med finskt påbrå ute i periferin, men det borde väl även gälla alla människor oavsett var deras rötter är - Syrien, Irak, eller varför inte Valonättlingar?


Jag har inget emot finnar eller finsk kultur, men ska vi lösa samhällets alla problem med integration av olika folkgrupper, så är just Finskt förvaltningsområde helt och hållet kontraproduktivt.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27 28
<<<
Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Arbetsförmedlingen


Ovido - Quiz & Flashcards