Alla inlägg den 14 februari 2018

Av Henrik Jacobson - 14 februari 2018 11:41

Trots att det är högkonjuntur i Sverige idag så finns det många som sitter fast i arbetslöshet. Men det är inte bara lågutbildade, analfabeter eller invandrare. Det sitter högutbildade människor fast i ett orubbligt system på grund av bara en anledning - deras funktionehinder. Att ha högfunktionell autism, asperger, add, adhd eller andra neuropsykologiska funktionshinder är inte lätt ens i vardagslivet. Många har lyckats skaffa sig en hög akademisk utbildning, men behöver hjälp att komma ut på arbetsmarknaden. Flera har haft jobb tidigare, men av någon anledning "spelats ut" vid rationaliseringar etc. Dom hamnar hos arbetsförmedlingen.


I dagens blogg tänker jag berätta historien om en man som har högfunktionell autism. Han är akademskt högutbildad och har studerat på några av de mest presigefylda universiteten i både USA och Europa. personen i fråga hade ett högkvalificerat arbete tidigare, men en dag kom en ny chef på jobbet, en person med betydligt lägre utbldning och bildning. Hen tyckte att den här mannen var i vägen för "friska" människor som hen ansåg hellre behöver jobbet. Mannen i fråga kunde ju alltid sjukpensioneras, som 40 åring. sagt och gjort, utan mannnens vetskap förhandlade facket och arbetsgivren ihop sig och mannen fick ett par veckor på sig att ta sitt pick och pack och lämna jobbet. Facket menade på att det kunde föreligga en fara för alla andra på arbetsplatsen att ha en medarbetare med funktionshinder. Därför tyckte facket att avsked var en bra idé.

Mannen i fråga hamnade nu hos arbetsförmedlingen. Enligt bland annat LSS hade han rätt till olika stödåtgärder. Arbetsförmedlingen började med att registrera in honom som kod 96 vilket betyder person med inlärningssvårigheter. Därefter registrerade man in honom som agressiv och potensiellt farlig, för att slutligen bara låta allt rinna ut i sanden. Mannen i fråga hittade ett nytt jobb och började löneförhandla. Då givk arbetsförmedlingen in och stoppade denna förhandling. Mannen blev utan jobb, och fortsatte att söka jobb. Näst jonn som kom upp stoppades även detta av arbetsförmedlingen. Nu var målet från arbetsförmedlingens sida att mannen skulle in i FAS 3. Inga andra alternativ fanns, om han inte gick med på sjukpension frivilligt. Åren gick och handläggare byttes ut i flera omgångar men ingenting hände. Alla egna initiativ från mannen dränktes med motiven att Arbetsförmedlingen inte kunde hjälpa till utan att man var tvungen att följa regelverket. Ett regelverk man aldrig under alla år kunde presentera för honom.


Chansen att han får ett jobb är lika med noll. trots att han hittat flera jobb själv så har detta stoppats av arbetsförmedlingen. Och han är inte ensam. En äldre man som jag pratat med och som har en hög teknisk utbildning på universitetsnivå har gått i över 14 år hos arbetsförmedlingen, som bara vill få honom att gå med på frivillig sjukpension. 


En kvinna med liknande funktionshinder, och hög ingenjörsutbildning, har satts på allehanda olika åtgärder, kurser med mera. Nu lever både hon och männen som beskrivits ovan på socilabidrag och är helt och hållet utslagna från samhället.


Jag har försökt att förstå hur handläggare på arbetsförmedlingen tänker när det gäller sökanden med dessa funktionshinder. Det är tydligt att arbetsförmedlingen har en sned syn på dessa personer och att detta ligger djupt rotat i hela systmet på myndigheten. Ett jobb för dom är ett enkelt lager jobb, elelr inom hemtjänsten. Inget annat skall erbjudas. Deras "journaler" är överfulla med olika kommentarer om agression, JO anmälningar, farligheter etc. Detta gör det helt omöjligt för denna grupp människor att ens få möjlighet till att försörja sig på det de kan och har utbildning till. 


Arbetsförmedlingen och dess personal har en djup rotad syn som liknar människoförakt beträffande människor med hög utbildning och funktionshinder. Om det beror på dumhet eller ren avundsjuka vet jag inte i nuläget.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27 28
<<<
Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Arbetsförmedlingen


Ovido - Quiz & Flashcards